nesteen kuumentamisessa

Mikä on pakkasnestettä lämmitysjärjestelmiin

Jokainen, joka käyttää erilaisia ​​lämmityslaitteiden maassa taloja, ainakin kerran joutuneet käsittelemään ongelmaa hankinnan jäätymätön neste. Useimmat ihmiset ostavat neuvoja hänen naapurinsa, ammattilaisia, menemättä yksityiskohtiin. On kuitenkin vielä hieman käsityksen ongelman luonne, sillä se vaikuttaa paitsi laatua lämmitys, mutta myös turvallisuutta kotiisi.

Lämmitys Country House - yksi vaikeimmista tehtävistä isännät

Pakkasnestettä ( "nezamerzayku") - se on hyvin nestettä, joka korvaa vettä. Se perustuu seokseen, jossa on vettä ja monoetyleeniglykoli tai propyleeniglykoli, sekä erilaisia ​​lisäaineita, inhibiittorit. Jälkimmäinen on tärkeä rooli, sillä ne mahdollistavat pakkasnestettä sen laadun parantamiseksi ja tehokkuuden lisäämiseksi.

Lattialämmitys voi olla sinulle päänsärkyä, jos käytät väärää pakkasnestettä

Tärkeintä on, mitä kiinnittää huomiota - jotkut lömpölaitteet olet asentanut. Se on valittu ja laite yhteensopivuus ja nesteiden riippuvainen toiminnassa laitteen laatu.

HUOM! Tärkein etu, joka on jäähdytysnesteen lämmitykseen verrattuna tavallisen veden - säästävä yhdistetty tila missä tahansa olosuhteissa. Tämä on erittäin tärkeää niille alueilla Venäjällä, jossa talvella lämpötila voi pudota - 45 astetta.

neste väärinkäyttö

Väärä tai epärehellinen valmiste pakkasnestettä lämmitysjärjestelmä jäähdytysnesteen voi johtaa seuraaviin tuloksiin:

 • Tukkeutumisen pumput ja suodattimet. Tässä vaiheessa on tietenkin, voidaan eliminoida avulla lisä- puhdistus järjestelmä, kuitenkin, tällaisen palvelun vie paljon aikaa. Plus, hinta se voi tuntua jossain omistajat omakotitaloalueella suuresti liioiteltu.

Tietoa! Pumpun puhdistaminen käsin ei suositella, se on varsin aikaa vievä prosessi, joka vaatisi erityistä työkalua.

1
 • Alennettu lämmön siirtyminen laitteet. Jäähdytysnesteen lämmitykseen ei voi vain vähentää lämmön liikkeeseen, vaan myös lämpötilan alentamiseksi.

Nämä kaksi ongelmaa on helppo vierailla talon, jos et ota huomioon erityispiirteet pakkasnestettä.

Vihje! Kun suoritetaan veden korvaaminen "nezamerzayku" olisi hieman lisätä pumpun kapasiteetti, mukana järjestelmässä. On myös toivottavaa lisätä painetta - se on tarpeen, koska paksu Jäätymisenestokoostumus.

Kuten sanottu aiemmin, osa nesteestä lämmitysjärjestelmiin lisätty inhibiittoreita, jotka voivat vaikuttaa seuraavat ominaisuudet:

 • Korroosiota.
 • Happo-emäs-ominaisuuksia.
 • saostumien muodostumista seinille.
 • Kuohuva.

Kaikki nämä parametrit ovat erittäin tärkeitä pitääkseen lämmitysjärjestelmä ei ole palvellut vuoden tai kaksi. Siksi harkita tietojen laatua ja valinta jäänestoainetta, niiden on täytettävä valtion normien.

Esimerkiksi, kun tällainen neste käytetään laitteita, joilla on korkea lämpötila ja paine liian suuri, on tärkeää ottaa huomioon vaahtoamista indeksi ja indeksi mittakaavassa. Tietenkin, jos et halua lähitulevaisuudessa on keksiä korjauksia kotona ja katsaus lämmitysjärjestelmä kokonaisuutena.

Kuvassa on esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos huolimattomasti kohteen hoitamiseksi.

Kuten kerrostumia putkien seinämät johtavat kalliita korjauksia koko järjestelmän

 • "Nezamerzayku" voi helposti tunkeutua pienimmän halkeamia, niin ammatti-tiivistys liitosten tällaisten lämmitysjärjestelmien on oltava. Voit tehdä tämän, käyttää erilaisia ​​erikoistyökaluja - tiivistysaineet, jotka estävät vuodon mahdollisuus.
 • Jäädyttäminen neste lämmittämiseksi sähkökemiallisen päällysteen mahdotonta. Tämä johtuu siitä, että aggressiivinen reaktio pakkasnestettä muiden aineiden kanssa laitteistossa.

Tärkeää! Jos sinkki on läsnä laitteessa, käytät aiheinen "nezamerzayki".

 • Käyttönestettä termi on enintään viisi vuotta. Kuitenkin, kun laimennettiin jäävedellä, aine tai vahingossa ylikuumenemisen pakkasnestettä järjestelmän ominaisuuksia muutoksen, vastaavasti, käyttö lyhenee.

Tee johtopäätös - on tutkittava mukana tulleita ohjeita aineen oman lämmitysjärjestelmä. Tämä ainakin vähentää määrää odottamattomissa korjaukset laitekustannukset.

Olisi huolehdittava paitsi saatavuutta jäänestoainetta, mutta myös laitteiston toimintaa

Vaikutus koostumuksen nesteiden lämmitykseen

Nyt kontrasti pakkasnestettä, jotka tehdään kahta eri perustetta:

 • Kun käyttää laitteita käytettäessä pakkasnestettä on suotavaa aloittaa vähintään järjestelmän kapasiteetti. Tämän jälkeen voidaan asteittain, jotta se haluttuun arvoon, tilapäisesti ylittää muutaman asteen edelleen. Näin voit asettaa "toiminta-alue" laitteen.
 • Pakkasnestettä perustuu monoetyleeniglykolia melko myrkyllisiä, joten on toivottavaa käyttää vain yhtä piirijärjestelmien.

Mitä alkua työprosessin tässä tapauksessa ei ole eroa. Mutta on positiivinen ero turvallisuuden "nezamerzayki" - ei haittaa pohjalta propyleeniglykolipakkasnesteen ei.

Laitteet dual-lämmitysjärjestelmä

Tietoa! Sen käyttö elintarvikelisäaineena.

Hankittava ainoastaan ​​laadukkaita valmistajia, ja paikkoja, joissa voit kysyä varmenteen

On erittäin tärkeää pitää suljettuna jäätymisenestoainetta alueilla, joilla auringonvaloa ei kuulu. Myös valmistajat eivät suosittele varastoimalla ne lämmitetään kodeissa, paras paikka tallissa tai kellariin, jossa lämpötila on noin 5-15 astetta.

Lisätietoja "nezamerzayku" löydät lopussa artikkelin, video: jäätymätön neste kuuman veden lämmitysjärjestelmiin. Tämä auttaa ymmärtämään ominaisuuksia käytön pakkasnestettä.

"Nezamerzayku" lämmitykseen: arvioita, hinta. "Nezamerzayku" lämmitysjärjestelmiin

Se tapahtuu niin, että veden käyttö jäähdytysneste ei ole mahdollista. Tällaisissa tilanteissa, pelastus tulee "nezamerzayku" lämmitykseen. Tämä neste on joitakin vaatimuksia käyttöolosuhteisiin. Se on erinomaiset ominaisuudet vettä, joka myös on otettava huomioon suunniteltaessa lämmitysjärjestelmä.

Ei ole salaisuus, että yksi tärkeimmistä osista on oma koti on lämmitysjärjestelmä. Se on vain avulla se voi siirtää vahva pakkaset, josta maamme ei ole täydellinen, ja itse asiassa, talvella se ei ole harvinaista. Huolimatta halukkuutta kuluttajien pakkaselle, sinun täytyy antaa joitain yllätyksiä etukäteen. Ja ehkä vaarallisin niistä voidaan pakastaa lämmitysjärjestelmä - ei ihme, että tämä ehto katsotaan hätätilanteessa.

Lämmitysjärjestelmän hätätilanteessa ei lupaa hyvää. On tärkeää huomata, että tämä voi tapahtua paitsi Keski kattilahuoneen, mutta myös yksittäisissä kattilassa. Tästä syystä suunniteltaessa tahansa järjestelmässä, on tarpeen pohtia edellytyksiä lisäturvaa.

Asiantuntijoiden mukaan yleisin ongelma yksityiskodissa on epäonnistunut kattilan, ja yleensä se tapahtuu aina yllättäen. Estämään tällaisen yllätyksiä, sekä poistamaan vika lämmitysjärjestelmä ja sen myöhempi jäähdytys, asiantuntijat neuvovat käyttämään pakkasnestettä.

"Nezamerzayku" lämmitykseen - sama pakkasnestettä tai pakkasnestettä. Tärkein ominaisuus lämmönsiirtoaineen - ei käänny lämpötilaa alennetaan jäähän. Siten on olemassa paksuuntumista jäähdytettiin koostumuksen. Tahansa pakkasnestettä otoplnyh järjestelmiä valmistetaan samalla periaatteella. Sen rakenne sisältää seuraavat:

 • aineet (lisäaineet), joka vastaa seoksen ominaisuuksia;
 • aineet (estäjät) korroosion estämiseksi;
 • pääasiallinen aktiivinen komponentti;
 • alkoholi (glykoli) perusteella.

Näin ollen, "nezamerzayku" lämmitykseen ja alkoholi on aine. Kun itse glykoli ei ole haitallista, mutta jotkut lisäaineet voivat vahingoittaa terveyttä. Niin voi toimia aktiivisena komponenttina pakkasnestettä:

 • Glyseriiniä.
 • Propyleeniglykolia.
 • Etyleeniglykoli.

Lämmönsiirtoainetta perustuu glykolia on ehdottomasti kielletty käyttää kodit pysyvästi asuvat. Rajoitukset johtuen siitä, että tämä "nezamerzayku" erittäin myrkyllinen lämmitykseen ja kosketukseen ihon kanssa voi aiheuttaa palovammoja. Kaasun tai nesteen pääsy kehoon voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten kuolema.

Kaikki tunnetut matala-asteista jäätymisenestoaine - pakkasnestettä kone, joka on joskus myös kaadetaan lämmitysjärjestelmään - valmistetusta eteenin perusteella. Kuitenkin, jos on pienintäkään mahdollisuutta ihmisen kosketukseen etyleeniglykoli, on sen käyttöä tulee välttää useista syistä:

 1. Combi kattilat tapahtuu sekoittuvat kuuman veden syöttöpiiriin.
 2. Voi vuotaa.
 3. Ehkä haihduttamalla paisuntasäiliön auki.

Älä käytä etyleeniglykoli jäätymisen nesteitä järjestelmissä, joissa lämmittimen käytetään kaksinkertainen kattila.

Lämmönsiirtofluidi, joka perustuu propyleeniglykoli, täysin myrkytön. Tietenkään tämä ei tarkoita, että se voi olla humalassa, mutta jos vahingossa osui minimaaliseen annoksina iholle tai jopa sisällä, ei ole terveysongelmia.

Glyseriiniä "nezamerzayku" lämmityksen (alempi hinta) kaatoi keskellä vuosisadan ja sitä on käytetty menestyksellisesti tasalla. Glyseriiniä - ihmelääkkeenä, ja toisin kuin kahdessa edellisessä, se ei kuivu renkaita, vaan palauttaa sen. Toisin sanoen, glyseriini- neste vaikuttaa kumi kuin palauttaa voiteluaineena, jolloin ei tarvitse huolehtia siitä, että tiivisterenkaan kunto kumit.

Venäläisten kuluttajien suosituin "nezamerzayku" lämmitykseen talon tuotemerkkejä kuten:

 • "Hot Blood Eko".
 • "Stugna-N9raquo;
 • "Lämmin talo".

Pakkasnesteen valinnassa on tärkeää muistaa, että propyleeniglykolin pitoisuus siinä osoittaa, että nesteen kiteyttämisprosessi tapahtuu -60 ° C: n lämpötilassa.

Lämmitys ilman lämmitystä: hinta ja tekniset indikaattorit

Tietenkin nesteen - "ei-jäätymisen" lämmitykseen on erilaisia ​​ominaisuuksia, ominaisuuksia ja palautetta sovelluksesta, mutta tärkein edellytys on puute jäädyttää. Jäätymisenestoaineen koostumus määritetään lämpötilajärjestelyllä, jossa kiteytyminen tapahtuu. Luonnollisesti sinun pitäisi valita alempi lämpötila, joka on tyypillistä ilmastovyöhykkeelle.

Lämmitysjärjestelmän tyyppi määrittää, mikä talon lämmitysjärjestelmä ei ole pakkasella paras mahdollinen. Kuten edellä mainittiin, kaikki jäätymissuojat syntyvät erilaisten aineiden avulla. Koostumus voi sisältää etyleeniglykolia, tämä on myrkyllistä ainetta, joten sitä voidaan käyttää vain suljetuissa lämmitysjärjestelmissä. Nestemäinen, propyleeniglykolipohjainen neste, asiantuntijoiden mukaan, on vähemmän myrkyllistä.

Jäätymisenestoaineet edesauttavat koko lämmitysjärjestelmän, myös lämpöpatterien, käyttöikää. Ja mikä tärkeintä, tällainen jäähdytysaine estää kaasun muodostumisen muodostumisen.

Jäätymätön neste on propyleeniglykolin seos, johon on lisätty erilaisia ​​estäviä ainesosia. Jäätymisenestoaika on keskimäärin 4-5 vuotta.

Laadullinen "ei-pakkas" lämmitysjärjestelmiin pitäisi varmistaa järjestelmän sujuva toiminta, myös hätätilanteissa. Siksi jäätymisen estämisen säästäminen on täysin epäkäytännöllistä. Voit säästää vain laimentamalla sitä tislatulla vedellä, mutta vain tässä tapauksessa, jos et ole panier käyttää lämmitysjärjestelmää äärimmäisissä olosuhteissa, esimerkiksi maan pohjoisilla alueilla.

Onko mahdollista valmistaa jäätymätöntä nestettä kuumennettavaksi omilla käsillä: yleiskatsaus pakkasnestetyypeistä, niiden koostumuksesta ja sovellusominaisuuksista

Jäähdytysnesteen voi jäähdyttää lämmitysjärjestelmän käytön aikana. Tämä johtaa hätätilanteiden syntymiseen. Niitä voidaan välttää vain korvaamalla putkiston vesi erityisellä yhdisteellä, jonka jäätymispiste on paljon pienempi kuin 0 ° С. Voinko tehdä itselleni samanlaisen jäätymätöntä nestettä kodin lämmitysjärjestelmille?

Tee pakkasneste itse

On huomattava heti, että tavallinen vesi on paras tyyppi jäähdytysneste. Se on riittävän lämmönkestävä, sillä on optimaalinen tiheys, edullinen hinta. Siksi, jos todennäköisyys altistua negatiivisille lämpötiloille lämmöntuotannolle on minimaalinen, on parasta käyttää tislattua vettä.

Mutta jos on mahdotonta noudattaa tätä ehtoa, lämmityskattiloihin tarvitaan erityinen jäätymisestettä. Se on ratkaisu, jossa vesi vie jopa 70% kokonaistilavuudesta. Loput ovat lisäaineita, jotka vähentävät kiteytymiskynnystä -60 ° C: seen. Niihin kuuluvat:

 • Pääkomponentti - etyleeniglykoli, propyleeniglykoli tai glyseriini. Kotitalouksien lämmitysjärjestelmän jäätymisnesteellä on korkea viskositeettikerroin, joka johtaa haluttuun vaikutukseen;
 • lisäaineet. Kiitos heille, että jäätymätön neste vesi lämmitykseen ei vaahtoa ja kun lämpötila nousee, se ei muodosta kiteistä sakkaa.

Tällaisen koostumuksen itsenäisen tuotannon ongelma koostuu viimeisen komponentin oikeasta valinnasta. Kaikki valmistajat eivät paljasta täydellistä komponenttiluetteloa. Mutta jopa tietäen, miten tehdä oikea koostumus, kotona sitä ei voi tehdä - tämä vaatii erikoislaitteita ja valmistusteknologian noudattamista.

Kuinka voin tehdä jäätymätöntä nestettä lämmittämään itseäni ja mihin seurauksiin sen soveltaminen voi johtaa?

 • Jäähdytysnesteen kuumennuksen aikana vaahtomäärän lisääminen johtaa sedimentin nopeaan muodostumiseen putkien ja patterien seinämille;
 • Kotitekoisen jäädyttämätönnesteiden lämmönsiirron pienentäminen. Tämä vähentää huomattavasti lämmitystehoa;
 • Jäätymätön neste, jolla lämmitetään omalla kädellä, voi vaikuttaa haitallisesti järjestelmän teräselementteihin suuren happipitoisuuden vuoksi. Nopeutetut korroosioprosessit.

Kaikki jäätymätön neste liesi- tai kiinteän polttoaineen kattilaan ei saa aiheuttaa näitä haittavaikutuksia. Siksi järjestelmän turvallisuuden säilyttämiseksi on suositeltavaa käyttää vain laadukasta jäätymisnestettä veden lämmitykseen luotettavasta valmistajasta.

Ennen kuin käytät pakkasnestettä, sinun on perehdyttävä paitsi sen koostumukseen ja käyttöohjeisiin, mutta myös tarkkailkaa huolellisesti lämmityskattilan ohjeita. Siinä olisi eriteltävä jäähdytysaineiden tyypit, jotka voidaan kaataa.

Nestemäiset jäähdytysnesteet lämmitykseen

Kun olet määrittänyt, että lämmitysjärjestelmän jäätymisen estävät lämmönkannattimet olisivat vain tehdasvalmisteita - voit jatkaa tietyn koostumuksen valitsemista. Se on mukautettava tiettyyn lämmönjakelujärjestelmään, ja sen suoritusindikaattorit eivät voi heikentää järjestelmän parametreja.

Ennen kuin täytät lämmitysjärjestelmän jäätymisenestoaineella, sinun on tiedettävä, vaikuttaako se kielteisesti lämmönjakelun komponentteihin. Voit tehdä tämän lukemalla käyttöohjeet, jotka on sisällytettävä. On myös tärkeää kiinnittää huomiota nestemäisen aineen pääkomponenttiin, joka ei jäätyy kattiloiden lämmitykseen. Tällä ei riipu pelkästään lämmöntarpeiden osien tilasta vaan myös käyttöolosuhteista:

 • Etyleeniglykoli. Tyypillinen myrkyllisyys. Siksi sitä voidaan käyttää vain suljetuissa piireissä. Tämän tyyppisen suunnitellun nesteen lämmitysjärjestelmään voi olla vaikeuksia kaataa. Höyryn tilassa se on vaarallista ihmisten terveydelle;
 • Propyleeniglykoli. Itse asiassa se on elintarvikelisäaine, siksi se saa käyttää sekä avoimissa että suljetuissa lämmitysjärjestelmissä. Toisin kuin etyleeniglykoli, kiteytymislämpötila on + 80 ° C, minkä ansiosta se voidaan käyttää kiinteiden polttoaineiden korkean lämpötilan kattiloiden toimintaan. Ainoa haittapuoli on korkeat kustannukset;
 • glyseroli. Suosituin jäätymisnestetyyppi uunin lämmitykselle. Sen suorituskyky on hieman pienempi kuin propyleeniglykolin. Tämän lisäksi glyseriinin jäätymisenestoaineen hinta on suuruusluokkaa pienempi. Haittoihin voidaan lisätä suurempaa juoksevuutta. Tämä voi vaikuttaa putkien liikkumiseen. Tuotos - kumitiivisteiden korvaaminen paronitilla.

Tällä hetkellä jäätymisenestoaineen käyttö glyseroliin perustuvalle kodin lämmitysjärjestelmälle on paras vaihtoehto.

Valmistajat tarjoavat 2 tyyppistä pakkasnesteen jäähdytysainetta lämmitysjärjestelmään - käyttövalmiiksi ja tiivistetyiksi. Suurten lämmitysjärjestelmien osalta on edullisempaa ostaa keskittyä. Järjestelmän täyttöprosessi kuitenkin muuttuu monimutkaisemmaksi.

Kun olet valmis käyttämään nesteitä, on kiinnitettävä huomiota jäätymispisteen alempaan kriittiseen tasoon. Se voi olla -25 ° C - -65 ° C.

Jäätymisenesteen täyttö lämmitysjärjestelmässä

Jotta jäähdytysnestettä ei voitaisi lämmittää ja samalla vaarantaa koko järjestelmän työstettävyys, on välttämätöntä ostaa valmis koostumus. Tämän lisäksi sinun tulisi tutustua täyttötekniikkaan.

Jos järjestelmässä on vanha jäähdytysneste, se on tyhjennettävä. On suositeltavaa tarkistaa sen tila. Saastumisaste osoittaa monimutkaisen puhdistuksen kiireellisyyden. Se tehdään ennen kuin jäätymisenestoaine kaadetaan lämmitysjärjestelmään. Seuraavat työvaiheet koostuvat tällaisten kohteiden toteuttamisesta:

 • Jos pakkasnestettä käytetään aiemmin - järjestelmän täydellinen huuhtelu on ehdottoman välttämätöntä. Muussa tapauksessa kahden erilaisen jäätymisnesteen sekoittaminen uunin lämmitykseen voi johtaa epätoivottaviin kemiallisiin reaktioihin;
 • Suljettu järjestelmä. Siinä kaatopaikan pitäisi olla kaikkien muiden lämmityslaitteiden alapuolella. Pumppauslaitteiden avulla yksityisen talon lämmitysjärjestelmän jäätymätön neste täyttyy. On tärkeää, että putkien paine ei ylitä 3 atm;
 • Avaa järjestelmä. Hänelle ei suositella pakkasnesteen käyttöä kuuman veden lämmitykseen. Jatkuva kosketus ilman kanssa voi johtaa vaahdon huomattavaan lisääntymiseen. Täyttö täyttyy ylemmän paisuntasäiliön läpi;
 • Lämmityksen testaus. Järjestelmän lämpötila nousee vähitellen. Samanaikaisesti tarkkaillaan kaikkien komponenttien tiiviyttä sekä ilmanpaineen puuttumista jäähdytysnesteen kiertämisen aikana.

Käyttöönoton aikana on tarpeen täyttää jäätymisenestoaine neste lämmittää itse. Siksi on suositeltavaa ostaa se marginaalilla - 15-20% enemmän lasketun järjestelmän tilavuudesta.

Et voi tehdä jäätymätöntä nestettä lämmitykseen. Myös autojen jäätymisenestoaineita ei suositella, koska niitä käytetään useimmiten vaarallisen propyleeniglykolin perusteella.

Pakokaasun käytön rajoitukset lämmöntuotannossa

Kaikista sen positiivisista näkökohdista huolimatta kaikki jäätymätön neste ei ole sopiva kattiloiden lämmittämiseen. Epäasianmukainen käyttö voi johtaa lämmönvaihtimen asteittaiseen tuhoutumiseen ja kalliiden laitteiden nopeaan häiriöön.

Lisäksi on olemassa useita muita rajoituksia, jotka on otettava huomioon lämmitysjärjestelmien pakkasnesteen jäähdytysnesteen käytössä:

 • Monia kaksoispiirikattiloiden malleja ei ole suunniteltu jäätymisenestoaineeksi. Se voi mennä LVI-järjestelmään, mikä on ei-toivottu tekijä;
 • Jäätymätön neste vaikuttaa haitallisesti galvanoituun pintaan. Suojakerroksen nopea tuhoutuminen ja seurauksena - lämmityselementin vaurioituminen;
 • Koska pakkasnesteen viskositeetti on paljon suurempi kuin veden määrä, sinun on täytettävä lämmitys voimakkailla kiertovesipumpuilla. Mitä pienempi jäätymislämpötilan kriittinen taso - sitä suurempi pumppujen tuottavuus;
 • Jäätymisenestoaineen vaihto tulee tehdä selkeästi valmistajan suositusten mukaisesti. Se menettää lopulta ominaisuutensa, mikä vaikuttaa suoraan lämmitysjärjestelmän toimintaan.

Pakkasnestettä Konsentraatti laimennetaan tislatulla vedellä. Tavallinen virtaus sovellu tähän - useita kolmannen osapuolen komponentteja, voivat aiheuttaa ei-toivottuja kemiallisia reaktioita.

Video yksityiskohtaisesti pakkasnestettä valinta parametrit lämmitysjärjestelmiin:

 • Lämmitetty mökki omin käsin: vesi ja sähkölämmitys, takat, uunit
 • Vaihtoehtoisia lämmönlähteitä ja kodin lämmitys
 • Maalämpö omissa käsissä: arvostelut, laitekustannukset, toimintaperiaate

kertoa, että pour (jotkut nezomerzayku) putkeen autotallissa? Pituus-36m järjestelmään.

1

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 9 =